Norsko 2008

27. July, 2008
Tento rok sme sa do Norska vybrali opeť v česko-slovenskom zložení: Kopeček, Čuro, Tomo a ja. Začiatkom Júla sme sa s Tomom s miernymi ťažkosťami dopravili do Prahy odkial sme vyrážali Kopečkovým autom. Bohužial to auto nebolo moc velke a tak aby sme sa tam zmestili všetci štyria sme trochu obmedzili naše oblečenie na jedny kratke gate, jedny dlhe gate, tri kratke trička a jednu teplu mikinu. Neskvor sa to ukazalo ako nie najlepši napad ist na tri tyždne s jednou mikinou keďze niekedy teplotak klesla tak na 5 stupnov. Ked sme dorazili do Norska sme si spomenuli este na jednu drobnosť a to že sme si akosi zabudli zobrať stan. Ale to nas až tak netrapilo lebo sme sa už všetci tešili na vodu.
Na rozjazdenie sme si dali Zambezi section na rieke Numedalslagen a potom nasledovala výrivka a welcomeparty s Brnakmi. Odtial sme si to namierilo rovno do Vossu čo je najlepšia kajakárska oblasť v Nórsku a možno aj v celej Europe. Prvý týžden sme mali docela smolu, rozbili sme tri lode zo štyroch a Tomo sa vratil domov s vyklbenym ramenom. Počasie tiež nebolo moc dobre, bola zima a občas pršalo a s riekami to bolo tiež všeliake, niektore maly vody moc ine zase boli uplne suche. Dobru vodu sme vychitili aspon na Brandsete a Myrkdalselve.




Super slajd na Brandsete






Zaverecny vodopad na Myrkdalselve






Tomo na Jordalselve





Ako bombonik sme si dali este Monydrop kde sme tiež mali ceklom dost vody a kedže sme to išli rovno dvakrat tak sme si podaktori užili aj poriadne nakladačky.


Palo na Monydrope






Tomo na Monydrope




Keď už sme sa trochu rozjazdili presunuli sme sa do udolia Rondalselvy kde sme sa tešili hlavne na jej pritok s nazvom Riuande. Na tomto pritoku na nas čakal znamy slajd v tunely ktory je na mnohych kajakárskych videách a kusok za tunelom je ešte pekny vodopád s názvom Kittelbreaker fall.


Kittelbreaker fall






Čuro na Nosebreakery





Potom sme sa presunuly asi o 50km dalej k riekam tysselva a tiegdalselva ale obidve boli uplne suche tak sme sa vybrali do údolia Ekso kde sa nachádza LaketoLake combo ktoré išiel mynulý rok Zajíc za velkej vody ale teraz tam tieklo tak 5 kubikov a aj obtiažnosť bola tak o jeden až dva stupne menšia Tak sme si to dali aj s Brnakmi.





Najhorsie počasie nás zastihlo pri presune na Ottu. Sme si už mysleli že začne aj snežiť. Boli tak 3 stupne a k tomu slaby dažď. Rozhodli sme sa že sa zahrejeme výšlapom na Upper-Upper Skjervu, samozrejme aj s loďami. Šlapali sme asi dve hodiny po náhornej plošine a vždy keď bolo trochu vieť dole do kaňonu tak tam bola len dvojkova voda tak sme si mysleli že to šlapeme zbytočne. Nakoniec sme boli milo prekvapeny lebo tu na nás čakalo zopár drop-pool perejí s obtiažnosťou WW4-5.


Výšlap na Upper-Upper Skjervu




Na Otte sme si na chvilku požičali rodeovky a trochu sme si zajazdili na vlne Skjak a dali sme ešte dve super riečky Ostri a Skjoli. To už sme mali za sebou polku tripu a tak sme sa rozhodli načať našu jedinu flašu rumu a spravili sme si malú party pri Jory. Nasledujúci deň nás čakala horná Jori ktorá ale mala o dosť menej vody ako mynulý rok ale aj tak to bolo super. Čuro tu dokonca uspešne zišiel aj prevy vodopad ktory sa vždy prenáša a podla kajakárov čo sme tu stretli na rieke to bol asi prvozjazd. Pobede sme si dali ešte hornú Raumu a už sme sa pomali začali vracať speť na juh. V guidebooku sme si ešte vytipovali jednu rieku ktorú nikdo z nás nepoznal a nikdy sme o nej nepočuli. Keď sme k nej prišli vyzeralo to že bude mať málo vody ale keď sme ju zišli sme sa zhodli že viac vody by sme tam ani nechceli. Hneď na začiatku bol pekný dvojskok na trénovanie freewheelov.




Kúsok za dvojskokom sa začínal nádherný kaňon s množstvom mustrunov, vodopádov a slajdov. V Guidebooku písaly 6km s obtiažnosťou WW 5,6,X. My sme mali celkom dobru vodu a tak sme ani raz neprenášali ale na konci sme už boli dosť unaveny.




Na druhej strane fjordu sa náchadzalo mestečko Hellesynt v okolí ktorého sa sú ďalšie super rieky ale jedine Bygdelva mala dobrú vodu. Bohužial tam bolo veľa rybárov ktorý nás poslaly si vydezinfikovať lode ale dezinfekcia bola veľmi drahá tak sme radšej nešli na vodu. V Hellesynte nás čakal ešte jeden bombónik a to Hellesyntfossen, známa turistická atrakcia, obrovský slajd zo 7 metrovým vodopádom na začiatku a šestkovým nájazdom. Nakoniec sme to všetci zišli úspešne.




Ďalšou riekou na ktorú sme sa tešili od začiatku bola Sognadselva so známym trojcombom - tromi vodopádmi vysokými 6,7,a 8 metrov. Vody sme tu mali viac než dosť a tak bolo o zábavu postarané, ale nakoniec to skončilo len s jedným zlomeným pádlom a inak to bolo OK.




Cestou domov sme sa ešte na chvilu zastavili vo Vosse či tam nevstupla voda ale keďže voda tam skvor klesla tak sme sa tam dlho nezdržali.
Norsko nás znovu nesklamalo a užili sme si pohodičku a super pádlovanie, len to počasie nám nevyšlo úplne ideálne.