Zapisky kajakara z Kazachstanu - oblast Cungaria

4. June, 2014
24.5.2014
 
Rano je bezne - ranajky, oprava auta a vyrazame na vodu. Sadame na riecku KOKCY (Koksu) Zo zaciatku je riecka nic moc, no potom sa charakter meni a je to pekny big water run. Uzivame si peknu riecku a zrazu Vasil mizne za mensim dropom. Hovorime si, ze Vasil rieku pozna a kedze ho vidime za perejov, tak sa tiez do nej pustame. Tato perej je pre dnesok koniec a zastavujeme u miestnych rybarov. Zistujeme ze su to Vasilovi priatelia. Pochopili sme, preco Vasil na jeden vecer na rieke nabalil 5 flasiek vodky. Zije tu 5 rybarov v hlbokom kanone v strede nicoho. Vitaju nas s velkym nadsenim a obrovskymi poharikmi vodky. Nasa rustina je s kazdym poharikom lepsia a lepsia. Na veceru dostavame kopec ryb a jeme ich na miestny sposob. Surove so solou. Po niekolkych flaskach vodky nam rozohreju saunu a uzivame si tu pravu rusku banu (saunu). Miesto sice vyzera ako z pred 100 rokov, ale sluzby na urovni nasich hotelov. Velmi priatelsky ludia. 

25.5.2014
 
Na ranajky dostavame dalsiu nadielku ryb. Sergej ktory zaspal v saune, vyzera rano trochu zmatene, ale rychlo sa dava do poriadku. Lucime sa s nasimi hostitelmi, co je nam aj luto, lebo z toho miesta sla obrovska pohoda a klud. Cakaju nas 2 hodiny padlovania a nakonci vodopady, tak sme vo velkom ocakavani. Ked prichadzame k vodopadom, tak zistujeme ze rusky pojem o vodopade je iny ako nas. Ide asi o 5 metrovi drop, obrovsky valec a 2 lahsie pereje. Postupne vsetci schadzame pereje bez problemov. 
 

26.6.2014
 
Dalsia rieka je TEMTEK. Rieka je na dva dni, ale v strede nas caka auto, tak sme radi ze nemusime brat vsetky veci do kajakov a vyrazame na rieku s lahkymi kajakmi. Dnes mame na plane prvy kanon, ktory Vasil pozna. Akonahle sa rieka uzatvara do kanonu sa aj naklana a o zabavu mame postarane. Tomo prezera jednu perej a hovori, ze netreba prezerat. Posiela teda Pala dolu. Palo perej schadza so znacnymi problemami. V strede pereje sa prevracia a nakukuje do sifonu, ktory si Tomo nevsimol. Vsetci ostatny volime druhu lajnu, ktora sifon pekne obchadza. Tomo je zo svojej chyby zroneny a na vsetkych dalsich perejach si dava velky pozor. 
 
 
27.5.2014
 
Dnes bol na plane druhy kanon rieky TEMTEK, ktory nepoznal ani Vasil, len mal informacie ze to vpohode. Po nasadnuti, ze voda v rieke za noc nastupala. Vasil tvrdi, ze voda je normalna, ale zistili sme ze to nam tvrdi na vsetky rieky. Pred kanonom sa vlieva pritok, ktory je rovnako velky ako TEMTEK. Rieka nabera riadne na sile, uzatvara sa do kanonu a my si uzivame super pereje. Vsimame si ze voda neni uplne normalna, ale mame pekny nadstav. Prichadzme k nezjazdnemu 10m vodopadu, ktory musime obniest. Staviame lanovy system po ktorom postupne zlanujeme a spustame lode. Hned za prenaskou nasleduje perej, ktora je dlha priblizne 2km. Prvu cast pereje splavujeme a potom musime vystupit, lebo dalej do pereje nevidime a vyzera nezjadzne. Zistujeme, ze cesta von z kanonu by bola narocna a trvala by niekolko dni. Volime variantu nastupenia v strede nezjazdnej pereje zo skaly. Lajna je jasna. Zoskocit zo skaly na mensi valec a vyhnut sa monster valcu, ktory hned nasleduje. Mna (snorchela) Tomo pusta zo skali ako prveho. Aby som sa vyhol skale, tak ma strcil asi az moc, lebo koncim presne vo velkom valci, ktoremu sa trebalo vyhnut. Po niekolkych freestylovych trikoch mi valec bere padlo, ale nastastie ma aj pusta. Po neuspesnom eskymaku bez padla volim opustenie kajaku. Vsetko dobre dopada, kajak aj ja koncime vo velkom vracaku a plavanie bolo kratke. Ostatnych Tomo uz tak daleko neposiela a valcu sa vyhybaju bez problemov. Vecer s Palom hodnotime situaciu a vytvarame teoriu, ci sa nas Tomo nahodou nesnazi zbavit (Palo vs sifon a ja vs monster valec). 
 

28.5.2014
 
Cely den je urceny na presun do pohoria Altaj. Caka nas 600km po kazachstanskych cestach, co nam zaberie asi 2 dni. Cesta je v katastrofanom stave, tak vacsinou ideme po krajnici, alebo dokonca po polnej ceste co ide popri hlavnej ceste. Slovensky bratia dostavaju nastarosti varenie na nadchadzajuce dni, tak dufam ze za par dni tento dennik bude mat dalsie zapisky :). 
 
 
29.5.2014
 
Opat cely den travime v aute a ako spestrenie mame prestavku na obed, pocas ktorej do auta montujeme pohon na vsetky 4 kolesa (z prednej napravy bol odmontovany a odlozeny v kufri). Uzamykanie diferencialu mame pomocou snurky a uz si uplne zvykame na ruske tvrdenie "vsjo normalno", ktore pouzivaju uplne na vsetko :). Vecer zistujeme, preco potrebujeme 4x4 a nase auto nam ukazuje coho je schopne. Zvlada sa brodit (aj ked s nasou pomocou), blato, skaly. Musim este dodat, ze velku zasluhu na tom ma Vasilove offroadove umenie. 
 
 
 
30.5.2014
 
Rano nas Vasil vyklada na hrebeni kopca, lebo auto dalej uz neprejde a tvrdi nam, ze treba 3km slapat na rieku КАЛЖИР (Kalzir). Vasil musi ist autom naspat, tak sa na rieku vydavame bez neho. Z 3km slapania je 2 a pol hodiny a cca 8km. Na rieku sadame o 2 poobede a caka nas 40km. Na rieke su dva kanony. Charakter pereji je prudko dole a minimum vracakov na zastavenie. Vody na rieke mame opat viacej, ale rieku zvladame bez problemov. Celkovy sucet km splavenych po vode je zatial 230km. 
 
 
31.5.2014
 
Presuvame dalsich 500km, tento raz uz po lepsich cestach do mesta Ridder, kde spime v hostely a uzivame si civilizaciu. Dalsi den je urceny na oddych a relax.
 
 

1.6.2014
 
Cely den travime na hostely, uzivame si internet a spoznavame male horske mesto.