NORWAY 2014

28. August, 2014

Pádlovanie pri polárnom kruhu

Tohtoročné pádlovanie do Nórska sa snažíme poňať trošku inak ako obvykle. Chceme cestovať výrazne viac na sever –až ku polárnemu kruhu- a objavovať pre nás nepoznané rieky a oblasti. Cestu si ale rozdeľujeme a zastavujeme na legendárnej rieke Sjoa. Legendárnej preto, že snáď nieto vodáka, ktorý by o nej nepočul. Je tu veľa úsekov, číže svoju obtiažnosť si tu nájde každý. My máme tú výhodu, že nám poriadne zaprší a tak si užívame slušný big water.

Zaujímavejšou časťou našej cesty ale bolo pádlovanie kúsok od polárneho kruhu.

Keďže sme severnejšie opäť raz sa nám aj predlžuje deň. Večer sa už ani nedá nazvať večerom a noc – tma ani poriadna nie je. Iba na 3 hodiny zájde slnko.

Na ako prvú rieku sadáme na rieku Susnu. Asi 10-12 km ideme skoro 7 hodín a končíme trosku skôr. Odporúčaný prietok 20 kubíkov bol pre nás iba myšlienkou, my si tu užívame 90- 100 kubíkov. V niektorých miestach by sme si ozaj priali menej vody:)

Spíme na brehu jazera. Rána i večere sú priam neskutočné. Obloha postupne hraje všetkými farbami. S nerušenou hladinou jazera to vytvára prekrásny odraz a pre nás úžasné výhľady.

Jazero- Unkervatnet volíme pre náš kemp aj zo strategického pohľadu. Odtiaľto je kúsok na rieky a dokonca jedna rieka do jazera priteká, ďalšia vyteká. Pomaly splavujeme obe a aj ďalšie okolité rieky.

Chcelo by to mat ešte o dosť viac času na túto ešte toľko kajakárom nepoznanú krajinu. Láka nás to ešte aj za polárny kruh, no na to si budeme musieť počkať na nasledujúce leto:)

Krásny deň!

evina

  • norsko2014 08
  • norsko2014 03
  • norsko2014 05
  • norsko2014 06
  • norsko2014 07
  • norsko2014 01